Τηλέφωνο: +302130057038

Νέα

WE ARE NATURE | SAVE THE BEES

WE ARE NATURE | SAVE THE BEES

«Αν κάποτε οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει». Η πιο πάνω άποψη του Αϊνστάιν, παρόλο που ακούγεται πολύ απειλητική, δεν παύει από το να είναι μια πραγματικότητα, αν σκεφτούμε ότι οι μέλισσες είναι «υπεύθυνες» για την επικονίαση μεγάλου μέρους των φυτών που υπάρχουν στο πλανήτη.


Οι μέλισσες εμφανίστηκαν στη γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια. Υπάρχουν περίπου 20. 000 είδη μελισσών. Το ελάχιστο μέγεθος μέλισσας είναι 2 χιλιοστά και το μέγιστο 39 χιλιοστά. Είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε πολυάριθμες, καλά οργανωμένες κοινωνίες, τα μελίσσια. Σε αυτά, οι εργάτριες αποτελούν το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, ενώ υπάρχουν και οι κηφήνες και η βασίλισσα.


Σε μια κυψέλη μπορούμε να εντοπίσουμε τη βασίλισσα, τους κηφήνες και τις εργάτριες που είναι η κοινή μέλισσα. Η εργάτρια είναι το μικρότερο σε μέγεθος άτομο του μελισσιού. Έχει όργανα για να συλλέγει και να μεταφέρει νερό, νέκταρ και γύρη, και αδένες που μεταξύ άλλων παράγουν βασιλικό πολτό και κερί. Κύρια αποστολή της είναι η ενασχόληση με όλες τις εργασίες του μελισσιού. Η βασίλισσα είναι το πιο μεγαλόσωμο άτομο του μελισσιού. Δεν έχει όργανα για συλλογή γύρης ούτε κηρογόνους αδένες για παραγωγή κεριού όπως η εργάτρια. Κύρια αποστολή της είναι η ωοτοκία και η διοίκηση του μελισσιού. Το αρσενικό άτομο του μελισσιού, ο κηφήνας, έχει κοντή προβοσκίδα, χωρίς κεντρί, ούτε όργανα συλλογής τροφής και παραγωγής κεριού. Κύρια αποστολή του είναι η γονιμοποίηση της βασίλισσας. Τα πιο γνωστά προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες είναι το μέλι, ο βασιλικός πολτός και η γύρη. Άλλα προϊόντα που μπορεί να εκμεταλλευτεί ένας μελισσοκόμος είναι η πρόπολη η οποία είναι κολλώδες ουσία που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την απολύμανση της κυψέλης και αποτελεί το φυσικό αντιβιοτικό για εμάς και τις μέλισσες. Ακόμη, το δηλητήριο που εξάγει η βασίλισσα από το κεντρί της χρησιμοποιείται για την θεραπεία νευρολογικών παθήσεων. Τα άνθη των περισσότερων καλλιεργειών παράγουν νέκταρ και γύρη. Όταν οι επικονιαστές, όπως οι βομβίνοι και οι μέλισσες, επισκέπτονται τα άνθη, συλλέγουν νέκταρ και γύρη μέσα στο “τρίχωμα” της κοιλιάς και του θώρακά τους, τα οποία μεταφέρονται σε καθημερινή βάση σε ειδικά «καλαθάκια» γύρης στα πίσω πόδια τους. Η γύρη μεταφέρεται πίσω στη φωλιά και χρησιμοποιείται ως τροφή για τις προνύμφες. Κατά τις επισκέψεις στα άνθη, πολλή γύρη κολλάει τυχαία στο τρίχωμα του εντόμου. Έτσι, η γύρη μπορεί να μεταφερθεί από το ένα λουλούδι προς το στίγμα του ίδιου ή άλλου λουλουδιού, επιτρέποντας την σταυρωτή επικονίαση.  Εκτιμάται ότι το 70% των σημαντικότερων καλλιεργειών παγκοσμίως εξαρτώνται από τα έντομα επικονιαστές, συνεισφέροντας περίπου 153 δισεκατομμύρια ευρώ στην παγκόσμια οικονομία και καταλαμβάνοντας το 9% της γεωργικής παραγωγής. Αναμφισβήτητα, χωρίς την επικονίαση το φυτικό βασίλειο θα ήταν φτωχότερο, αφού αρκετά σημαντικά είδη των καλλιεργούμενων φυτών και της αυτοφυούς χλωρίδας δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Επισημαίνεται ότι διάφορα έντομα διαδραματίζουν ρόλο επικονιαστών στην Ευρώπη, Απ’όλα τα έντομα επικονιαστές όμως, μεγαλύτερη σημασία δόθηκε στη μέλισσα καθώς θεωρείται ο κυριότερος επικονιαστής.

Η βιοποικιλότητα και ο πληθυσμός των εντόμων επικονιαστών και κυρίως της μέλισσας παρουσιάζουν σημαντική μείωση, η οποία σχετίζεται με διάφορους παράγοντες όπως ο παρασιτισμός τους από επιζήμιους οργανισμούς, η εκδήλωση ασθενειών, η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο πληθυσμός των μελισσών έχει μειωθεί κατά 15 – 35% στην Ευρώπη από το 1985 μέχρι το 2005

 


 51,    Mala Peruviana News

Σχετικά με εμάς

Η FOS natural creativity εδρεύει στην κεντρική Στερεά Ελλάδα, στα Βάγια Βοιωτίας. Δραστηριοποιείται στην τυποποίηση ποιοτικών προϊόντων χυμού τομάτας με βασικό την Mala Peruviana 500ml, πρόκειται για φρέσκο χυμό κόκκινης τομάτας. Περισσότερα...

Idiohead

IDIOHEAD design team συνεργάτες FOS natural creativity

Επικοινωνία

Τμήμα επικοινωνίας : Ποτιδαίας 6,
Γκάζι,Ελλάδα-Αθήνα
Μονάδα μεταποίησης και αποθήκευσης : 25ης Μαρτίου 37 Βάγια
Θήβας , Ελλάδα
Τηλ.: +302130057038
Κιν.: +306972220530
Email: info@fos-nc.gr

Newsletter

Με την εγγραφή σας στο newsletter θα μαθαίνετε νέα μας