Οφέλη του χυμού τομάτας

Οφέλη του χυμού τομάτας

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο στον χυμό τομάτας  μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.  Θα αναρωτηθεί ίσως κάποιος, γιατί το λυκοπένιο που προσλαμβάνεται από επεξεργασμένα ή μαγειρεμένα προϊόντα τομάτας έχει πιο ευνοϊκή επίδραση στην υγεία σε σχέση με το νωπό προϊόν; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επεξεργασία και το μαγείρεμα αυξάνουν την βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου στον οργανισμό και  εξηγείται από τους δύο παρακάτω λόγους: α) Η θέρμανση απελευθερώνει το λυκοπένιο από το πλέγμα των ιστών του τροφίμου β) Το λυκοπένιο μετατρέπεται από την trans  στερεοχημική δομή με την οποία βρίσκεται στα νωπά τρόφιμα στην cis ισομερή δομή η οποία απορροφάται καλύτερα.

Χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης αδενωμάτων του παχέος εντέρου, που θεωρούνται πρόδρομος του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο χυμός τομάτας  βελτιώνει το πεπτικό σύστημα.

Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς διασπά τη LDL χοληστερόλη.

Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου, συστατικό που περιέχεται στις τομάτες, μειώνουν κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα καροτενοειδή και η β- καροτίνη που βρίσκονται στις τομάτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο περισσότερο από 40%.

Περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά την καταπολέμηση κάθε είδους φλεγμονής.

Συμβάλλει στην πρόληψη και τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων, λόγω της νιασίνης, του καλίου, του φυλλικού οξέος, και της βιταμίνης Β6 που περιέχει. Βελτιώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς.

Οι τομάτες περιέχουν βιταμίνη Κ, μία από της πιο σημαντικές βιταμίνες που σχετίζονται με την υγεία των οστών. Η κατανάλωση χυμού τομάτας  ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά.

Πίνοντας χυμό τομάτας σε τακτική βάση βελτιώνεται η υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Top