“Ο αστακός θεωρείται κ είναι ένα πολύ ντελικάτο έδεσμα οπότε χρησιμοποιούμε λίγα κ καλά υλικά για να τον συνοδέψουν ,όχι να τον επισκιάσουν.”
- 1 αστακός 2-2 ½ κιλά
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 πακέτο μακαρόνια ή λιγκουινι
- 2 μπουκάλια Mala Peruviana red 500ml
- 2 φύλλα δάφνης
- 50γρ τσίπουρο ή λευκό κρασί
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- Αλάτι πιπέρι
Αστακομακαρονάδα Οδηγίες
Σε νερό που κοχλάζει (είναι πολύ σημαντικό διότι αν δεν βράζει το νερό θα αδειάσουν τα καύκαλα) ρίχνουμε τον αστακό αφού τον έχουμε δέσει σε εμβρυακή στάση (κεφάλι-ουρά) και έχουμε βουλώσει τα τυχόν σημεία που μπορεί να φύγει το κρέας του, με μικρά κομμάτια πανί. Εξυπακούεται ότι ο αστακός είναι ζωντανός… στην άλλη περίπτωση τον πιάνουμε απ την ουρά και τον πετάμε στο νερό που βράζει. Στο νερό έχουμε ρίξει την δάφνη και αλάτι.
Βράζουμε για μίση ώρα περίπου και αφαιρούμε τον αστακό. Αφού κρυώσει λίγο τον κόβουμε στα δυο ή στα τέσσερα με ένα ψαλίδι. Σε ένα μεγάλο σκεύος για να είναι άνετα τα κομμάτια σοτάρουμε και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, σβήνουμε με το τσίπουρο ή το κρασί. Αφού εξατμιστεί περιχύνουμε με την Mala Peruviana και αφήνουμε να γλασάρει λίγο η σάλτσα.
Εν τω μεταξύ σουρώνουμε με πανί το νερό που έβρασε ο αστακός και βράζουμε τα μακαρόνια al dente. Αφαιρούμε τον αστακό από την σάλτσα και ρίχνουμε τα μακαρόνια να ανακατευτούν, πασπαλίζοντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε σε πιατέλα βάζοντας αρκετά μακαρόνια και στην κορυφή τρεσάρουμε όμορφα τα κομμάτια του αστακού. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tip: μια μικρή καυτερή πιπέρια δίνει απίστευτη σπιρτάδα στο φαγητό. Προσέξτε να την αφαιρέσετε στο τέλος μην φτάσει στον ουρανίσκο κάποιου κατά λάθος.