Μελιτζάνες Ιμαμ Μπαϊλντί

.

“η μελιτζάνα είναι ένα απ τα πιο τρυφερά καλοκαιρινά λαχανικά και αγαπάει πολύ την ντομάτα. Το ιμάμ προέρχεται από την Τουρκιά, όπως καταλαβαίνουμε από την ονομασία του, αλλά πλέον έχει Ελληνοποιηθεί αφού είναι ένα κλασσικό φαγητό του ελληνικού τραπεζιού. Βαρύ για το στομάχι αλλά τόσο γευστικό που δύσκολα το αντιπαθείς. Προτιμήστε τις φλάσκες μελιτζάνες για την παρασκευή του και ένα σκληρό ελληνικό τυρί όπως η γραβιέρα Κρήτης(και μια σκληρή φέτα είναι ιδανική). Μια καλή σύβραση το απογειώνει. Είναι προτιμότερο να σερβιριστεί λίγο αργότερα και όχι μόλις βγει από τον φούρνο γιατί η μελιτζάνα αφήνει καλύτερρα το άρωμα της δροσερή. Επίσης επειδή είναι λίγο βαρύ φαγητό το απολαμβάνεις καλύτερα όταν δεν καίει. Το συνοδεύει πολύ καλά η φέτα, όταν σερβίρουμε και φυσικά ένα καλό χωριάτικο ψωμί.”

 Υλικά

  • 8 μελιτζάνες
  • 1 μπουκάλι Mala Peruviana red 500ml
  • 2 καρότα
  • 4-5 κρεμμύδια ξερά (ανάλογα το μέγεθος)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό
  • 100γρ γραβιέρα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι πιπέρι

Μελιτζάνες Ιμαμ Μπαϊλντί Εκτέλεση

   Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση σε δυο ιδία κομμάτια και χαράζουμε την ψίχα με το μαχαίρι σταυρωτά. Συνήθως δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα αλλά σε αυτήν την περίπτωση τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για μίση ώρα περίπου. Στεγνώνουμε και τις περνάμε από λαδί που έχει κάψει σε ένα τηγάνι. Για να γίνει το φαγητό πιο ελαφρύ μπορείτε να τις ψήσετε σε σχάρα η’ στο φούρνο ψεκάζοντας τις με λίγο ελαιόλαδο. Όταν είναι έτοιμες τις τρεσάρουμε σε ένα ταψί και τις πατάμε με ένα πιρούνι για να κάτσει η ψίχα και να μπορούμε εύκολα να τοποθετήσουμε την σύβραση. Για την σύβραση κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες, το σκόρδο σε μισές φετούλες, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τα καρότα. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο να χρυσαφίσουν ,προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και περιχύνουμε με την Mala Peruviana.

   Ξεπλένουμε το μπουκάλι με λίγο νερό και το ρίχνουμε στη σύβραση. Αφήνουμε για 10 λεπτά με κλειστό καπάκι να ενσωματωθούν τα υλικά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε για αλλά 10 λεπτά και είναι έτοιμη η σύβραση μας για να γεμίσουμε τις μελιτζάνες. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε καλά και κόβουμε λεπτές ανομοιογενείς φέτες την γραβιέρα για να σκεπάσουμε την σύβραση. Στην περίπτωση της φέτας την τρίβουμε σε μεγάλα κομμάτια να πάει σε όλη την επιφάνεια. Τελειώνουμε περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.

Preparation

Categories:

Share it to social

Top