Μοσχάρι γιουβέτσι με Mala Peruviana Οrange ή Naked Tomato Red

.

“Το αγαπημένο φαγητό πολλών Ελλήνων που εδώ θα του δώσουμε μια άλλη διάσταση οπτικά και γευστικά με την πορτοκαλί ντομάτα. Ως γνωστόν έχουν μια μεγάλη έλξη τα δυο αυτά υλικά, το μοσχάρι με την ντομάτα αλλά η γλυκεία επίνευση της πορτοκαλί το απογειώνει. Πρέπει να διατηρήσουμε του κανόνες της συνταγής «μοσχαράκι κοκκινιστό» με την παραλλαγή της πορτοκαλί ντομάτας καθώς και την διατήρηση λίγο παραπάνω υγρών που είναι χρήσιμα όπως καταλαβαίνουμε για να βράσει το κριθαράκι. Η βασική οδηγία είναι καλά υλικά για να αναδείξουμε την πληκτική σχέση τους και λίγα μπαχαρικά για να μην την επισκιάζουμε. Μπλανσάρισμα ή ζεμάτισα αλλιώς του κρέατος και προσοχή στα τελικά υγρά όπως προανέφερα. Σημασία έχει και η επιλογή καλής ποιότητας κριθαράκι έτσι ώστε να μην κολλήσει κατά το μαγείρεμα και δεν βγει σπυρωτό. Φυσικά μπορεί να γίνει με αρνάκι ,κατσικάκι, κοτόπουλο.”

 Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε σχετικά μικρά καρέ
  • 1 μπουκάλι Mala Peruviana Orange ή Naked Tomato Red 500ml
  • 300 γρ κριθαράκι μέτριο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 150 γρ κρασί κόκκινο ξηρό
  • 2 ξυλάκια κανέλλα
  • Μπαχάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι πιπέρι

Μοσχάρι γιουβέτσι με Mala Peruviana orange ή Naked Tomato RedΕκτέλεση

   Μπλανσάρουμε τα κομμάτια του κρέατος όπως στο κοκκινιστό μοσχάρι για να βγάλει τις ακαθαρσίες του. Σε ένα ευρύχωρο καθαρό σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κομμάτια μέχρι να ροδίσουν και έτσι θα θωρακίσουν τις ουσίες τους. Συμπληρώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα να χρυσαφίσουν λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Όταν αρχίσει να γλασάρει προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσει το κρέας και κλείνουμε με το καπάκι σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Κατά την διάρκεια ελέγχουμε για τα υγρά.

   Όταν πια έχει μαλακώσει το κρέας και έχουν εξατμιστεί τα περισσότερα υγρά ρίχνουμε την Mala Peruviana Οrange ή Naked Tomato Red την κανέλλα και 5-6 μπαχάρια. Αφήνουμε 20-30 λεπτά σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά για να δέσει το κρέας με την ντομάτα. Θα μπορούσαμε να έχουμε προσθέσει περισσότερο νερό απ την αρχή για να μείνει τόσο ώστε να βράσει το κριθαράκι ,σε αυτό το σημείο. Δεν είναι εύκολο όμως να υπολογιστεί αυτό οπότε όταν έχει γίνει το κρέας με την Mala Peruviana συμπληρώνουμε νερό 1 προς 3 (ζεστό μην σταματήσουμε τον βρασμό) και αφήνουμε 5 λεπτά να ενσωματωθεί. Ταυτόχρονα έχουμε προθερμάνει τον φούρνο με αέρα στους 200 βαθμούς.
Γυρνάμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος την σύβραση του κρέατος υπολογίζοντας ότι θα προστεθεί το κριθαράκι και θα φουσκώσει 1 προς 3 περίπου. Απλώνουμε το κριθαράκι ομοιογενώς πάνω από το κρέας ανακατεύουμε και το αφήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά. Βγάζουμε και ανακατεύουμε όταν είναι ακόμα al dente και προσθέτουμε τυρί τριμμένο, ανακατεύουμε ξανά να πάει παντού και πασπαλίζουμε επιφανειακά στο τέλος. Αφήνουμε για 5 λεπτά στο φούρνο να ενσωματωθεί το τυρί και το βγάζουμε. Το αφήνουμε ένα 10λεπτο έξω να τραβήξει το κριθαράκι και τα υπόλοιπα υγρά και σερβίρουμε.

   Αν δεν σερβίρουμε αμέσως αποφεύγουμε το τυρί της επιφάνειας για το γκραντιναρισμα και ανακατεύουμε 10 λεπτά αφού το βγάλουμε απ τον φούρνο για να σπάσει το κριθαράκι και να μην σβολιάσει. Στην περίπτωση αυτή σερβίρεται το τυρί ξεχωριστά και προστίθεται στο πιάτο. Κατά προτίμηση ένα σκληρό τυρί.

Preparation

Share it to social

Top