Άλλα υλικά

Εκτός από φυσικό χυμό τομάτας στα προϊόντα μας χρησιμοποιούμε και άλλα γευστικά και υγιεινά συστατικά για να φτιάξουμε τις συνταγές μας.

Παντζάρι, μαύρο καρότο, τσίλι, μανταρίνι, τζίντζερ, βότανα & μπαχαρικά

Παντζάρι:

Αναπτύσσεται μέσα στο χώμα, περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και έχει γλυκιά γεύση. Η θεά Αφροδίτη θεωρείται ότι έτρωγε παντζάρια για να διατηρεί την ομορφιά της! Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και νιτρικά άλατα.  Αυτές οι ανόργανες αζωτούχες ενώσεις φαίνεται ότι διαστέλλουν τα αγγεία και έτσι έχουμε μείωση της συστολικής πίεσης. Επιπλέον, αυτές τα νιτρικά άλατα φαίνονται να έχουν θετική επίδραση και στην σωματική άσκηση. Οι ενώσεις αυτές βελτιώνουν τη λειτουργία των μιτοχονδρίων μέσα στα κύτταρα. Τα μιτοχόνδρια παράγουν ενέργεια στο κύτταρο. Το  κόκκινο χρώμα του παντζαριού οφείλεται στις βηταλαΐνες (betalains), φυτοχημικές ουσίες με έντονη αντιφλεγμονώδη δράση. Υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι βηταλαΐνες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα πόνου που συνοδεύουν την οστεοαρθρίτιδα.   Επίσης, τα παντζάρια βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος καθώς περιέχουν πολλές φυτικές ίνες .

Μαύρο καρότο :

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες της ομάδας Β και C, σίδηρο, ασβέστιο και άλλα ιχνοστοιχεία. Περιέχει ινουλίνη, η οποία επηρεάζει το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και μια σειρά βιολογικά ενεργών συστατικών που βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς, του στομάχου, των εντέρων και των νεφρών. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την παραγωγή φαρμάκων. Λόγω του ότι το μαύρο καρότο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Οι γιατροί συνιστούν να χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των ιών της γρίπης και των λοιμώξεων του ιού του αναπνευστικού συστήματος, της έλλειψης βιταμινών και της αναιμίας. Αλλά συμβάλλει επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, βελτιώνοντας την οπτική οξύτητα, αφαιρώντας διάφορες φλεγμονές στο σώμα.

 

Τσίλι :

Η καυτερή του γεύση οφείλεται στην ουσία καψαϊκίνη. Το τσίλι περιέχει σημαντικές ποσότητες β-καροτενίου, γεγονός που του προσδίδει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, έδειξε ότι η κατανάλωση τσίλι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη μέσω μιας σειράς προστατευτικών επιδράσεων στα συγκεκριμένα κύτταρα. Το τσίλι βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Από επιδημιολογικές μελέτες έχει φανεί ότι οι λαοί που καταναλώνουν συχνά τσίλι, παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο προστατευτικός μηχανισμός περιλαμβάνει τη μείωση της οξείδωσης της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι την βλαπτική της επίδραση στα αγγεία. Επίσης, το τσίλι όπως και όλα τα καυτερά μπαχαρικά ανακουφίζουν το αναπνευστικό σύστημα μειώνοντας την έκκριση της βλέννας ή συμβάλλοντας στην απομάκρυνσή της όταν είμαστε κρυωμένοι. Τέλος, αυξάνει την θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) του σώματος, ανεβάζοντας τις καύσεις του σώματός μας για περίπου 20 λεπτά μετά την κατανάλωσή τους. Επομένως μπορούν να συμβάλουν μακροπρόθεσμα και στη ρύθμιση του βάρους μας. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης C, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 5% και το 4%, αντίστοιχα, της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως.

Μανταρίνι :

Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προλαμβάνει από την κυτταρική βλάβη και το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Τα μανταρίνια περιέχουν φολικό οξύ και θειαμίνη. Αυτές οι βιταμίνες έχουν πολλές λειτουργίες που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του σώματος,  προλαμβάνουν την αναιμία και προάγουν τον υγιή μεταβολισμό. Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και προλαμβάνουν την κυτταρική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Περιέχουν  β-καροτένιο. Είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, και συνήθως υπάρχει στα πορτοκάλια και στα κόκκινα φρούτα. Αυτό το πανίσχυρο αντιοξειδωτικό προάγει την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων και τον μεταβολισμό της γλυκόζης.  Η εσπεριδίνη έχει αντιοξειδωτική δράση. Τα μανταρίνια μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Σε αυτό παίζουν ρόλο τα βιοενεργά και τα φυτοθρεπτικά συστατικά. Συντελούν στην υγεία του δέρματος & στην επούλωση.

Τζίντζερ :

Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση. Βοηθά στην καλή χώνεψη και καταπολεμά τη ναυτία. Τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Έχει ακόμη αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων. Βοηθάει στο αδυνάτισμα. Το τζίντζερ δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, καταστέλλει την όρεξη, έχει ελάχιστες θερμίδες και κάνει τον μεταβολισμό να δουλέψει στο φουλ ώστε να κάψει λίπος. Βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες Η καθημερινή κατανάλωση τζίντζερ βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία προστατεύοντας τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες.

Βότανα :

Η φύση διαθέτει ένα ισχυρό οπλοστάσιο που αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να ανακουφίσει ποικίλα προβλήματα υγείας.
Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων είναι γνωστές από την αρχαιότητα και όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν βότανα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Ακόμα και σήμερα, εάν τα βότανα χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε διάφορες ασθένειες.

Μπαχαρικά :

Κύρια αποστολή των μπαχαρικών είναι να δώσουν στο γεύμα μία ιδιαίτερη, ευχάριστη και ωραία γεύση και οσμή. Η χρήση τους είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνουν την προσθήκη λίπους σε ποικίλες συνταγές. Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου. 

Top